A BURNSHIELD

AZONNALI SEGÍTSÉG ÉGÉSI SÉRÜLÉSEKRE

MI AZ A BURNSHIELD?

A Burnshield  egy steril, hidrogél és kötözőszer család az égés sürgősségi ellátására, kezelésére. Az elmúlt 25 évben a Burnshield termékek nélkülözhetetlenné váltak az égési sérültek mentésekor az iparban és a háztartásokban egyaránt. Hőelvonó képessége miatt fizikai, teafa olaj tartalma miatt fertőzést megelőző védelmet biztosít az égett testfelületen.

FELHASZNÁLÁSA

Bármilyen fokú égés esetén alkalmazható. Ha a ruházatot nem lehet levenni a sérültről, akkor a ruházatra kell tenni a géllel átitatott kötszert, mert így is hatásos!

A széles termékskála biztosítja az élet minden területén való felhasználhatóságot, ahol égés, vagy forrázás veszélye áll fenn.

 • háztartásokban
 • mentő szolgálatoknál
 • tűzoltóságnál
 • katonaságnál
 • nagyüzemi konyhákban
 • éttermekben
 • sütödékben
 • öntödékben
 • üveg gyárakban
 • vegyiparban
 • napégés esetén
 • terápiás célú besugárzás okozta égés esetén

BURNSHIELD VAGY HIDEG VÍZ?

A hagyományos elsősegély égés esetén a folyó vízzel, jéggel való hűtés. Az égett sérültet 15-20 percig kell legalább a hideg zuhany alatt tartani, sőt el is kell juttatni oda, ami nem minden esetben lehetséges. Komolyabb sérülés esetén a vízzel való hűtés a kórházba szállítás közben megoldhatatlan feladat. Aki megégette már magát, az tapasztalta, hogy a hideg víz valóban szüntette a fájdalmat, az égető érzést. Amikor azonban kivette kezét a víz alól a fajdalom újra visszatért. Ez azt jelenti, hogy a hűtés csak a testfelszín felső részén volt hatásos ott, ahol az érző idegek vannak. A mélyben azonban ott maradt a hőgóc, amely kisugározva ismét fájdalommal jár. Ez a Burnshield termékek használatakor nem fordul elő. Alkalmazásakor a gél folyamatosan vonja el a hőt a mélyebb rétegekből is. Emiatt hatása azonnali. Megszünteti a fájdalmat, az égető érzést. Mivel hőt von el, megszünteti az égés okát és kivédi az égés későbbi következményeit: a gyulladást, a sebek kialakulását és védi a sérült területet a bakteriális fertőzés veszélyétől.

MIT TEGYÜNK HA MEGTÖRTÉNT AZ ÉGÉSI SÉRÜLÉS?

Az első és legfontosabb feladat a megégett felület lehűtése. Ez már önmagában megakadályozza az égés hosszú távú következményeit, a felhólyagosodást, a bőrsejtek elhalását és lehámlását. A tudomány fejlődésével olyan égés elleni gél áll rendelkezésre, amely hatékonyan vonja el a hőt a sérült területről, azonnal szünteti a fájdalmat és megakadályozza  a későbbi szövődmények kialakulását. A hidrogélt önmagában, vagy a géllel átitatott kötszer formájában kell az égett felületre tenni, majd gézzel bekötni. Legalább fél,- egy órát maradjon a kötés. Szükség esetén ismételni lehet a kötözést.

A BURNSHIELD hidrogél termékek maradéktalanul kielégítik a következő tulajdonságokat:

 • Bármilyen égett felületre alkalmazható.
 • Gyermekektől a felnőttekig biztonsággal használható.
 • Nincs szükség vízzel való hűtésre.
 • Bármilyen fokú égési sérülésre használható.
 • A gél veszi fel a hőt az égett felületről és a mélyebb rétegekből is.
 • Azonnal szünteti a fájdalom érzést.
 • Sterilen tartja a megégett felületet teafa olaj tartalma révén.
 • Hűsíti és nedvesíti az égett felületet.
 • Minimalizálja a bőr sérülését.
 • Megállítja a sejtelhalási folyamatot.
 • Nem ragad ezért könnyen eltávolítható.

AZ ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK ELLÁTÁSA

Ha testünk felületét test hőmérsékletünknél jóval melegebb gőz, gáz, láng, forró tárgy (sütőlap, kályha), folyékony anyag (víz, zsiradék, kávé) éri, égés jön létre. Égést okozhat még maró kémiai anyag, valamint sugárzó hő is (napsugár, kvarclámpa).

Elsősegélynyújtás szintjén lényegében mindegy, hogy közvetlenül mi okozta az égési sérülést, az ellátás ugyanaz. Tehát nem a kiváltó ok elemzésére, hanem a gyors és hatásos ellátásra kell a hangsúlyt fektetni.

Az égés fokozatai:

 1. I. fokú égésben csak a legfelső bőrréteg károsodik, megduzzad, vörös, fájdalmas lesz.
 2. II. fokú égésben a bőr mélyebb rétegei is károsodnak, az érintett területen hólyagok képződnek, melyekben eleinte átlátszó, később sárgává, gennyessé váló folyadék jelenik meg.
 3. III. fokú égésben több a hólyag, melyek mélyebben is helyezkednek el, és közöttük az égett bőr szürke színű.
 4. IV. fokú égésben a bőr és az alatta lévő szövetek elszenesednek.

Fel kell mérni az égés fokát és kiterjedését, hiszen e kettő határozza meg súlyosságát. Külön hangsúlyt kell fektetni annak kiderítésére, hogy történt-e légúti égés. Az ilyen beteg állapota ugyanis gyorsan és nagymértékben romolhat.

Légúti égést gyanítsunk, ha:

 • a körülmények ezt felvetik,
 • az arc, orrnyílások korommal szennyezettek,
 • a nyelv, a szájüreg piros, fájdalmas,
 • rekedtség alakul ki,
 • fulladás jelentkezik,
 • a beteg állapota gyorsan romlik.

Legfontosabb célunk a további károsodások elkerülése, valamint az állapotrosszabbodás megakadályozása, a főbb panaszok enyhítése. A sérültet helyezzük nyugalomba. Az érintett területet fedő ruházatot lehetőség szerint el kell távolítanunk, hiszen egyrészt akadályozza a hűtést, másrészt, ha forró folyadék került a ruházatra, az a továbbiakban is károsít. Abban az esetben, ha a ruha a bőrbe égett vagy  nehézkes annak eltávolítása, természetesen ne próbáljuk azt meg, kezdjük el a hűtést ruhán keresztül és ha a későbbiekben megoldható csak akkor vegyük le.

A fájdalomcsillapítás érdekében a legfontosabb és leghatékonyabb beavatkozás a BURNSHIELD gélek és kötszerek alkalmazása az égett felületen.

Ne tegyünk semmilyen port, kenőcsöt, zsiradékot, folyadékot (vizet sem) a sebre! Ne érintsük kézzel a sérült területet, ha hólyagot látunk azt ne szúrjuk ki, mert ezzel utat nyitunk a kórokozóknak! A hólyag nem igényel kezelést!

Célszerű az otthoni elsősegélydobozba BURNSHIELD égési zselét és/vagy égési kötszert beszerezni. Ezek közvetlenül, hűtés nélkül is a sebre helyezhetők, hűtő, fertőtlenítő hatással bírnak.

Az ellátás során szem előtt kell tartanunk, hogy az égési sérüléseknek számtalan kísérő hatása is lehet. Ezek közül a jelentős folyadékvesztést említjük, de a keringési rendszer működését is jelentősen befolyásolhatja. A testfelület több mint 10%-át borító másodfokú égési sérüléskor ún. sokk lép fel, amely jelentős állapotrosszabbodással jár. Javasolt a sérülttel minél több folyadékot itatni, hogy ezzel pótoljuk a folyadékvesztést.

Két százalékot meghaladó égés esetén, mindenképpen forduljon orvoshoz (irányadó érték: a sérült tenyerének felszíne 1%)

HOGYAN KEZELJÜK GYORSAN ÉS HATÁSOSAN A NAPÉGÉST

Ha túl sokat voltunk a napon és nem védekeztünk megfelelően a káros sugarak ellen – ennek sajnos igen kellemetlen következményei lehetnek. A napégés tulajdonképpen a bőr reakciója az ultraibolya sugarakra: ezek hatására a bőr megég, fájdalmasan húzódóvá válik, kivörösödik, időnként kiütések is megjelenhetnek rajta. A klasszikus napégés 10-12 órával a napozást követően éri el csúcspontját, tünetei a test szerte jelentkező erőteljes bőrpír, meleg, sőt forró érzettel, erős fájdalommal, néha fejfájással, ritkán lázzal. A tünetek kibírhatatlanná tehetik az éjszakát.

A napégés következményei megelőzhetők a BURNSHIELD HIDROGÉL használatával.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A Burnshield  egy steril, hidrogél és kötözőszer család az égés sürgősségi ellátására, kezelésére. Az elmúlt 25 évben a Burnshield termékek nélkülözhetetlenné váltak az égési sérültek mentésekor az iparban és a háztartásokban egyaránt. Hőelvonó képessége miatt fizikai, teafa olaj tartalma miatt fertőzést megelőző védelmet biztosít az égett testfelületen.

Bármilyen fokú égés esetén alkalmazható. Ha a ruházatot nem lehet levenni a sérültről, akkor a ruházatra kell tenni a géllel átitatott kötszert, mert így is hatásos!

Gyermekektől a felnőttekig mindenkinél biztonsággal használható.

Igen. Állatokon is biztonsággal használható.

A gél veszi fel a hőt az égett felületről és a mélyebb rétegekből is

Azonnal szünteti a fájdalom érzést

Sterilen tartja a megégett felületet teafa olaj tartalma révén

Hűsíti és nedvesíti az égett felületet

Minimalizálja a bőr sérülését

Megállítja a sejtelhalási folyamatot

Nem ragad ezért könnyen eltávolítható

Igen, a napégés következményei megelőzhetők a Burnshield hidrogél használatával. A klasszikus napégés 10-12 órával a napozást követően éri el csúcspontját, tünetei a test szerte jelentkező erőteljes bőrpír, meleg, sőt forró érzettel, erős fájdalommal, néha fejfájással, ritkán lázzal. A tünetek kibírhatatlanná tehetik az éjszakát.

Kémiai égés esetén először alaposan le kell mosni, semlegesíteni a sérült területet (javasolt a Prevor cég termékeit használni). Amikor ez megtörtént, akkor kell a Burnshield gélt, kötözőszert használni.

Igen. A Burnshield hidrogél nem korrozív és nem gyúlékony anyag.

A Burnshield termékeken jól láthatóan feltüntettük a felhasználási időt. Kérjük, hogy vásárláskor ellenőrizze a lejárati dátumot. Amennyiben készletben vásárolta és abban valamelyik termék a vásárláskor lejárt, haladéktalanul forduljon hozzánk, hogy kicserélhessük a lejárt terméket, természetesen térítés mentesen. Ne felejtse el elküldeni a vásárláskor kapott blokkot, számlát.

Természetesen. Amennyiben valamelyik termék elfogyott a készletéből, azt darabonként is után rendelheti.

A Burnshield hypoallergén, eddigi tapasztalok szerint allergiás reakció nem jelentkezett.

BURNSHIELD TERMÉKEK